Gastouders

Welk gastouderbureau kies jij?

Bij veel gastouders berust de keuze voor een bepaald gastouderbureau op toeval. Vaak zijn ze door de ouders bij een bureau terecht gekomen of worden ze benaderd door een bureau dat een opvangadres in hun buurt zoekt. Sommige gastouders werken met meerdere bureaus tegelijk. Toch kan het een goed idee zijn bewust (opnieuw) te kiezen voor een bureau dat bij jouw opvangstijl past.
Een goede verstandhouding tussen jou en het gastouderbureau is een belangrijke voorwaarde om je werk goed te kunnen doen. Goed rondkijken loont dus de moeite. Vraag jezelf af of je je wilt aansluiten bij een groot of een klein gastouderbureau. Heeft het gastouderbureau de beschikking over veel faciliteiten, zoals cursusmateriaal of andere ondersteuning. Een regionaal werkend gastouderbureau heeft vaak korte lijnen naar gastouder en vraagouders. Iedereen kent elkaar; wel zo prettig.

Een gastouderbureau kiezen

Een gastouder heeft bij haar werk als professionele opvoeder de inzet van het gastouderbureau nodig. Zonder intake en inschrijving bij het gastouderbureau mag ze eenvoudig niet starten als gastouder. Zonder werkbegeleiding en bijscholing kan zij haar werk niet goed blijven doen. Een pedagogisch consulent van het gastouderbureau helpt haar bij (moeilijke) gesprekken met ouders.

Ieder gastouderbureau biedt daarom twee soorten diensten aan:
– verplichte diensten die in de wet staan
– extra diensten die het gastouderbureau zelf ook nog belangrijk vindt.

Voor een gastouder zit er niet veel verschil tussen gastouderbureaus als het gaat om de verplichte dienstverlening. Bij het kiezen van een gastouderbureau komt het veel meer aan op de persoonlijke tijd en aandacht en op de extra activiteiten die het bureau aanbiedt.

– Besteed het bureau tijd aan huisbezoeken, is er tijd voor thema-avonden en bijscholing?
– Hoe zit het met jaarlijkse voortgangsgesprekken of staan ze voor je klaar als je in de dagelijkse praktijk terecht wilt met je opvoedkundige vragen?
– Lichten ze je goed voor over je rechten en plichten als gastouder en ben je genoeg op de hoogte van de hoogte en regels rondom je verdiensten?
– Krijg je ook persoonlijke aandacht in gesprekken met jou alleen of gaan alle activiteiten altijd in een groep met andere gastouders?
– Is het gastouderbureau goed telefonisch bereikbaar op momenten dat jij met een lastige vraag zit of werken zij met vaste spreekuren?